/ БТА
Автомобилът на сръбски гражданин от северната част на Косовска Митровица, населена предимно със сърби, е бил атакуван, докато в него е имало деца, съобщи КосоваПрес, като се позова на публикация в социалните мрежи на косовския сръбски гражданин Дилйе Радович, чийто автомобил е бил нападнат. Радович обвини заместник-председателя на партията Сръбска листа в Косово Милан Радойчич за нападението.

„Благодарение на крал Милан (Радойчич) и другите тъпанари, стрелят и когато има деца в колата“, пише Радович, цитиран от КосоваПрес.

Това не е първият път, когато автомобили на етнически сърби от тази част на страната, биват нападани, припомня агенцията. За кратък период от време през 2022 г. бяха подпалени много автомобили, чиито стари сръбски регистрационни номера бяха сменени с нови табели RKS от Република Косово. Отправени бяха също и заплахи към всички сърби, които сътрудничат с местните и централните институции на Косово, допълва КосоваПрес.

Последното изостряне на кризата в отношенията Косово – Сърбия започна с решението на правителството в Прищина да смени сръбските регистрационни номера на автомобилите на косовските сърби с косовски. Сръбските представители напуснаха косовските институции и полицейските сили, а части на косовската полиция преминаха в населените предимно със сърби райони. След преговори и компромис засега Прищина се отказа от смяната на регистрационните номера, но напрежението беше подхранено от ареста на бивш косовски сръбски член на местната полиция. 

В знак на протест косовските сърби издигнаха барикади на 10 декември, като в продължение на двадесетина дни блокираха пътищата и някои гранични пунктове в Северно Косово. Те настояваха за освобождаването на арестувания бивш полицай Деян Пантич, който според косовските власти е организирал нападения срещу изборни органи. След като Пантич беше освободен от затвора под домашен арест, а сръбският президент Александър Вучич разговаря с представители на сърбите от Косово в Рашка, започна и премахването на барикадите в северната част на Косово.
Магдалена Димитрова/БТА