Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Най-малко 42-ма души станаха жертви на свлачище, предизвикано от проливните дъждове в Западен Камерун, съобщиха днес местните власти, цитирани от Франс прес.

Има информация за още десетки затрупани под земните маси след активизиралото се снощи свлачище в град Бафусам в Западната провинция, където протича спасителна акция, каза губернаторът на провинцията Ава Фонка Аугустин, посочва ДПА.
 


Най-малко 28 000 души останаха без подслон в Централноафриканската република (ЦАР) вследствие на най-голямото от 20 години наводнение, съобщиха Франс прес и ТАСС, като се позоваха на служители на Червения кръст.

"Много жилища са разрушени, а цели квартали наводнени", заяви ръководителят на филиала на Червения кръст в ЦАР пастор Антуан Мбаобого.

Продължаващите вече седмица непрекъснати поройни валежи доведоха до сериозно покачване на водите на река Убанги и нейните притоци. Наводненията засегнаха силно столицата Банги, която се намира на брега на Убанги. По много от улиците на столицата, чието население е около милион жители, хората се придвижват с лодки. Голяма част от кварталите на града са наводнени, нанесени са сериозни щети както на обществени, така и на жилищни постройки. В Банги не достига пречистена питейна вода.
 

Проливни дъждове паднаха и в централната част на Нигерия, което позволи масово бягство от затвор в щата Коги, предаде Франс прес.

Общо 122 затворници са избягали, 105 са останали. Двайсет от бегълците са арестувани, 97 още се издирват, заяви представител на службата за управление на нигерийските затвори.
Проливните дъждове причиниха наводнения и в централните части на Сомалия. Загинали са най-малко 10 души, предаде ТАСС.
БТА