/ iStock/Getty Images
Молдова планира в най-близко бъдеще да се присъедини към допълнителните ограничения, въведени от ЕС срещу редица граждани на Русия. Това заяви днес в ефира на радио "Свободна Европа" вицепремиерът, министър на външните работи и европейската интеграция на страната Нику Попеску, предаде ТАСС.

Става дума главно за забрани за влизане в Молдова, блокиране на банкови сметки или активи на лица, замесени по един или друг начин в агресията срещу Украйна, обясни той.

Според министъра мерките ще засегнат над 10 души от Русия, но ще потрябва време, за да приключат съответните правни процедури.

По-рано Кишинев и Брюксел се споразумяха Молдова да не се присъедини веднага към ограниченията, тъй като ударът ще е по-осезаем за самата страна, отколкото за Русия. Междувременно молдовските банки и авиопревозвачи спазват наложените санкции. Тогава Попеску увери, че що се отнася до търговията, молдовското правителство няма да помага на Русия да ги заобикаля.

Молдова стана асоциирана членка на ЕС през 2014 г., като пое редица ангажименти. Кишинев трябва например да осигури съответствие на местните закони със стандартите на общността, да съгласува с нея външната си политика. В замяна страната получи смекчен визов режим и финансова помощ от ЕС, бе създадена и зона за свободна търговия. Миналата година Молдова, Украйна и Грузия подадоха молби да получат статус на страни кандидатки за членство в ЕС; тези на Кишинев и на Киев бяха одобрени. 
Андрей Шарков, БТА