Ангела Меркел призовава за по-строги ограничения, Франция също направи крачка назад
Европа е изправена пред нов режим. Много държави въвеждат нови или удължават стари ограничения.

СЗО: Задължителното ваксиниране срещу коронавирус не е необходимо

Германският канцлер призова днес за нови мерки в цялата страна до средата на януари. Сегашните били недостатъчни а Саксония и Бавария дори са на прага на пълна карантина.

Крачка назад и за Франция, която е на път да отложи поетапното облекчаване на ограниченията. През последните дни се наблюдава относително стабилизиране на новите случаи, но те все-още са твърде много, за да се отмени карантината от 15 декември.

Въпреки решението на Великобритания пък да започне ваксиниране, опасението е, че страната няма да има достатъчна защита срещу коронавируса през следващите три месеца.

На фона на рекорден брой от 590 смъртни случаи за денонощие в Германия, канцлерът Меркел отново призова за налагане на по-строги ограничения. „Живеем в пандемия и това означава, че се намираме в извънредни условия. Изправени сме пред предизвикателства, с каквито Германия не се е сблъсквала досега. На тези извънредни условия трябва да отговорим с извънредни мерки”, каза тя.

Няколко германски провинции, сред които Бавария, затегнаха от днес ограниченията. Въпреки това, улиците на Мюнхен бяха изпълнени с пазаруващи. „Според мен трябваше да има сериозна карантина по-рано, две-три седмици, включително за търговците. Знам, че ние пазаруващите сме част от проблема, но никога не съм си мислела, че ще бъде толкова пълно в сряда сутрин”, каза Жанет Фрамс.

Започналата във Великобритания кампания за ваксинация срещу COVID-19 дава само временен лъч на надежда за справяне с пандемията. Здравните власти побързаха да охладят очакванията на британците.

„Искам да съм много ясен: през следващите три месеца няма да имаме достатъчно защита. Ще преминем през най-трудния период от годината по отношение на респираторни инфекции, през най-тежкия момент от годината за здравната ни система. Така че идеята, да спрем изведнъж ограниченията, заради ваксината, е преждевременна”, заяви Крис Уити - главен здравен инспектор на Великобритания.

Французите се надяваха от 15 декември да продължи поетапното сваляне на ограниченията, но както изглежда това няма да се случи. Правителството си беше поставило за цел новите случаи да спаднат под 5 хиляди на ден, но през последните дни те са много повече.

Европа продължава борбата с COVID-19 (ВИДЕО)

„Разочарован съм малко, но го очаквахме, защото се вижда, че дневните данни за новите случаи са над поставените цели. Разочароващо е, защото всички искаме тази карантина да приключи”, коментира Франк, който е жител на Париж.

В Съединените щати, Джо Байдън обеща в края на първите му 100 дни в Белия дом, да има 100 милиона ваксинирани срещу COVID-19. Той даде подробности как смята да се бори с пандемията.

„Носете маски първите 100 дни, след като встъпя в длъжност. 100 дни, които ще променят всичко. Това не е политическо изявление. Това е патриотично действие”, заяви той.

На този фон, правозащитни организации предупреждават, че богатите страни се презапасяват с ваксини срещу COVID-19 за сметка на бедните държави.
nova.bg