Милиардерът Блумбърг умува дали да се включи в надпреварата за Белия дом
Милиардерът Блумбърг умува дали да се включи в надпреварата за Белия дом / netinfo

Милиардерът Майкъл Блумбърг, който е собственик на едноименната информационна агенция, разглежда възможността да се включи в президентската надпревара в САЩ в качеството си на независим кандидат, предаде ТАСС, като цитира телевизия Си Ен Ен.

Седемдесет и три годишния Блумбърг, който беше от 2002 г. до 2013 г. кмет на Ню Йорк, е натоварил сътрудниците си да направят допитване до общественото мнение сред потенциални американски избиратели, за да установи какви ще бъдат шансовете му, ако реши да се включи в битката за Белия дом.

Според близки на Блумбърг той се решил на тази стъпка, след като наблюдавал случващото се с Доналд Тръмп. На него експерти предричаха крах в предизборната битка, но той вече месеци наред е начело измежду претендентите за републиканската президентска номинация, според сондажите.

В САЩ тече кампания кой да е кандидатът за президентския пост на Демократическата и Републиканската партия. Официалният кандидат на демократите за президентските избори ще бъде обявен на партийна конференция във Филаделфия от 25 до 28 юли. А кандидатът на републиканците ще бъде обявен броени дни по-рано, на партийна конференция в Кливланд от 18 до 21 юли.

Тръмп е безспорен лидер на Републиканската партия, а Хилари Клинтън - на Демократическата партия. Допитванията обаче показват, сериозна преднина на Тръмп и пред Хилари.

Източник: БТА