Меркел посети за първи път архива на Щази
Меркел посети за първи път архива на Щази / БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел посети за първи път архива на разузнаването на бившата Източна Германия - Щази, предаде ДПА. "Стана ясно, че отварянето на досиетата на Щази допринесе за помирение, а не разделение," каза Меркел при визитата в седалището на службите в района Лихтенберг в източен Берлин.

Меркел, която е родена в Източна Германия, бе разведена из сградата от директора на центъра за документиране Мариан Биртлер. Биртлер настоява работата в центъра да продължи още 10 години. Има планове архивът да бъде включен в държавния архив на Германия - ход, който ще ограничи работата по документиране на досиетата, която се извършва в момента.

Граждани могат да разберат чрез центъра дали са били наблюдавани от бившите източногермански служби и да п олучат достъп до съществуващи материали.

В архива има милиони документи. Само миналата година над 80 000 души са поискали достъп до архива.

С посещението на Меркел в сградата с архивите на Щази започват публичните прояви, с които в Германия тази година ще отбележат 20-годишнината от падането на Берлинската стена, предаде Асошиейтед прес. Кулминацията на тържествата ще бъде тридневният фестивал, който ще се състои от 7 до 9 ноември край Бранденбургската врата - символа на следвоенното разделение, а по-късно и на обединението на Германия.