Медведев поздрави Обама за националния празник на САЩ
Медведев поздрави Обама за националния празник на САЩ / снимка: Reuters

Руският президент Дмитрий Медведев поздрави държавния глава на САЩ Барак Обама по случай националния празник на страната, Деня на независимостта, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщение на пресслужбата на Кремъл.

В поздравлението се посочва, че "руско-американските отношения сега се развиват уверено и динамично. Със съвместни усилия ние постигнахме сериозен напредък в областта на укрепването на стратегическата стабилност и неразпространението на ядреното оръжие". "Убеден съм, че конструктивните, добросъседски отношения между Русия и САЩ отговарят на истинските интереси на народите на нашите страни, сигурността и стабилността в цял свят. Това, само по себе си, предопределя безперспективността и несъстоятелността на опитите да бъде принизено значението на постигнатото от нас, да попречи на нашата последователна дейност в дух на партньорство. В този празничен ден бих искал да пожелая на теб и на твоето семейство добро здраве и благополучие, а на всички американски граждани - успехи и благоденствие", посочва в заключение руският президент, цитиран от ИТАР-ТАСС.

На фона на шпионския скандал Медведев отбелязва, че усилията да бъде омаловажено значението на постигнатия неотдавна напредък в отношенията със САЩ няма да постигнат резултат, отбелязва Асошиейтед прес, позовавайки се на поздравлението на руския президент към американския му колега по случай Деня на независимостта. В него не се споменава пряко за арестуването в САЩ на 10 души, обвинени в шпионаж за Русия, уточнява АП. Агенцията припомня, че някои руски високопоставени представители определиха арестите на предполагаеми руски шпиони в САЩ като опит да бъдат подкопани подобряващите се отношения между Москва и Вашингтон.