САЩ честват Деня на независимостта
САЩ честват Деня на независимостта / www.sxc.hu

Съединените американски щати ще отбележат за 234-и път Деня на независимостта. Националният празник е свързан с подписването на Декларацията за независимост, припомня ИТАР-ТАСС. Този документ, който провъзгласява независимостта на страната от Великобритания, е бил приет от американския Конгрес на 2 юли 1776 г., когато са го подписали тогавашният секретар на законодателното събрание на създаваната страна Чарлз Томсън и неговият председател Джон Хенкок. Два дни по-късно Конгресът е одобрил променена версия на декларацията и наредил тя да бъде напечатана и разпространена сред населението. Затова именно 4 юни се чества като рожден ден на САЩ.

Днес в много от големите американски градове по традиция ще има паради и фойерверки. В Ню Йорк от специални баржи в река Хъдзън ще бъдат изстреляни хиляди заряди, които половин час ще осветяват небето в различни цветове. Шоуто се организира от търговската корпорация "Мейсиз" и се смята за най-красивото в страната.

Поради липса на бюджет обаче жителите на по-малките градове ще останат без традиционните празнични салюти. Според членовете на много градски съвети при липсата на пари би било неразумно да се похарчат от 80 до 100 хиляди долара за фойерверки. Толкова струва удоволствието за един средноголям град, пише БТА.

Но нищо няма да попречи на американците да се заемат в този ден с любимото си занимание - да си направят барбекю.

В Ню Йорк ще се състои и традиционното състезание за бързо ядене на хотдог. Двайсет и шестгодишният Джой Чеснът смята да защити за пети път титлата си на шампион. Миналата година той би съперника си, японеца Такеру Кобаяши, като изгълта за 10 минути 28 кренвирша в хлебче.

Чеснът има десет световни рекорда за бързо ядене на различни храни. Успял е да погълне 2,86 кг аспержи за 11 минути и половина, 47 сандвича със сирене за 10 минути, 147 пилешки крилца в лют сос за 30 минути, 118 люти чушки за десет минути, 34,5 сардели за десет минути.

Шампионът обяснява, че си има специална тактика - в деня преди съревнованието яде много малко, но пие много вода, за да разтегне стомаха си. И когато чуе "старт", има чувството, че може да изяде огромни количества храна.