Маси топла вода проникват под ледника Тотен в Антарктида
Маси топла вода проникват под ледника Тотен в Антарктида / Thinkstock/Getty Images

Учени идентифицираха най-малко един "вход", през който маси топла вода проникват под огромния ледник Тотен в източната част на Антарктида, съобщи Франс прес. Това може да обясни защо ледникът се топи по-бързо, отколкото се смяташе досега. Става въпрос за феномен с потенциални катастрофални последици.

Дълго се смяташе, че ледникът Тотен с размери 120 км на 30 км се намира в район, който е защитен от топлите течения, и че там ледът е стабилен и почти не е подвластен на вариации. Проучване на учени от Центъра за изследвания върху климата и екосистемите в Антарктида със седалище в Хобарт на остров Тасмания, Австралия, обаче показа, че Тотен - най-големият ледник в източната част на Антарктида, изхвърля най-много лед в океана. Част от тази ерозия се дължи на директния контакт с океана. Това води до откъсване на отделни блокове лед, от които впоследствие се образуват по-малки ледени блокове.

С помощта на усъвършенствани инструменти на борда на спътник на НАСА учените установили също съществуването на 1-2-километров тунел, който свързва океана с голяма кухина под ледниковата покривка.

"Проучването разкри наличието на канал, но допълнителни изследвания вероятно ще позволят да се открият нови пътища, които вече са се образували или са на път да се образуват", заяви един от ръководителите на екипа, гласиологът Беноа Легреси от Френския национален център за научни изследвания. В проучването са участвали също американски и британски учени.

Резултатите от него са публикувани в Nature Geoscience.

Източник: БТА