Манифестация в защита на ромските права в Париж
Манифестация в защита на ромските права в Париж / снимка: Reuters
Манифестация в защита на ромските права в Париж
32261
Манифестация в защита на ромските права в Париж
  • Манифестация в защита на ромските права в Париж

Под мотото „Не на расизма" ще се проведе днес в Париж манифестация в защита на ромските права. Протестът ще се състои на площад „ Република" във френската столица, като по същото време ще има манифестации в Белград и Виена.

Инициатор на протестните митинги е испанската организация „Ромско обединение". В специално интервю за Дарик президентът й Хуан де Диос Рамирес Ередия окачестви като расистка политиката на френското правителство да депортира български и румънски роми. Ето какво каза още той:

„Нашата цел е да привлечем вниманието на всички европейски граждани върху тази кризисна ситуация, която беше предизвикана от една дискриминационна политика от страна на правителството на Саркози. Трябва да ви кажа, че самата новина за предстоящата манифестация предизвика многобройни манифестации на одобрение от цял свят. Показателно е, че никой не подкрепя тази расистка политика на Саркози - нито ООН, нито Европейският парламент, нито папа Бенедикт. Всичко това означава, че ние вече постигнахме нещо много важно - чрез демократичен протест получихме подкрепа от всички световни и международни структури".