Малики каза, че иракските сили не са готови да отговарят за сигурността
Малики каза, че иракските сили не са готови да отговарят за сигурността / netinfo

Министър-председателят на Ирак Нури ал Малики каза пред парламента, че иракските сили не са готови да поемат от американските войници контрола над сигурността в страната, предаде Асошиейтед прес.

"Все още се нуждаем от повече усилия и време, за да могат нашите въоръжени сили да поемат отговорността за сигурността във всички провинции на Ирак от коалиционните сили, които много ни помогнаха в борбата срещу тероризма", каза Малики пред депутатите.

Изявлението на Малики идва само няколко часа преди посланикът на САЩ в Ирак Райън Крокър и командващият на американските сили в Ирак ген. Дейвид Петреъс ще представят пред Конгреса доклад за напредъка в Ирак.

Преди речта на Малики бе съобщено, че той ще използва явяването си пред парламента, за да защити правителството си от острите критики от иракски депутати и американски конгресмени. Някои опозиционни конгресмени демократи в САЩ призоваха Малики да бъде сменен, припомня АП.

Оценката на Крокър и Петреъс се сочи за решаваща за каквото и да е решение на президента на САЩ Джордж Буш за числеността на американския контингент в Ирак, тъй като демократите и някои високопоставени републиканци настояват за изтегляне от Ирак.