/ БГНЕС
Френският президент Еманюел Макрон заяви днес в Ерусалим, че отричането на правото на съществуване на Израел като държава е нова форма на антисемитизъм, предаде Франс прес.

Макрон е в Ерусалим по случай 75-годишнината от освобождаването на нацисткия концлагер Аушвиц. По-рано днес той разговаря с израелския премиер Бенямин Нетаняху и с президента Реувен Ривлин, който приветства усилията на Франция в борбата срещу антисемитизма, включително неотдавнашната резолюция, включваща в антиционизма.

"Антиционизмът, когато се изразява в отричане на съществуването на Израел като държава, представлява антисемитизъм", каза Макрон на съвместна пресконференция с Ривлин в Ерусалим.

Световни лидери отбелязват годишнината от освобождаването на Аушвиц в един по-антисемитски свят

"Това не означава, че ще стане невъзможно да имаме разногласия, да критикуваме едно или друго действие на правителството на Израел, но отричането на неговото съществуването днес представлява една съвременна форма на антисемитизъм", допълни френският президент.

Макрон заяви също, че Франция ще е неотстъпчива към ядрените амбиции на Иран, и че страната му е решена да не позволи Техеран някога да се сдобие с ядрено оръжие.

Радев повдигна темата за безводието у нас по време на визитата си в Израел (СНИМКИ)


"В настоящия контекст Франция е решена да не се позволи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, но също да избегнем всякаква военна ескалация в региона", добави той.

Макрон ще се срещне по-късно днес с лидера на израелската опозиция Бени Ганц и ще посети град Рамала на окупирания Западен бряг, за да се срещне с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас.
БТА