/ Gulliver/Getty Images
Президентът на Франция Еманюел Макрон отдаде почит на починалата вчера американка Рут Гинсбърг, доайен на върховния съд на САЩ, наричайки я "изключителна жена", предаде Франс прес.

Рут Гинсбърг през целия си живот водеше всеобхватна битка за правосъдие, равенство между мъжете и жените и зачитане на основните човешки права. Нейното огромно наследство ще продължи да ни вдъхновява, заяви френският държавен глава, превърнал въпроса за равенството между половете в "голямата кауза" на петгодишния си мандат, посочва АФП.

Макрон стана един от първите чуждестранни лидери, взел отношение по повод кончината на съдия Гинсбърг, която може да има големи последици в САЩ. Съдия Гинсбърг, радетелка за каузата на жените и икона на американската левица, оставя вакантен ключов пост във Върховния съд на САЩ, номинацията за който зависи от избора на президента.

Съобщението за смъртта на Гинсбърг отваря пътя за бурна политическа битка. Демократите се опасяват, че Тръмп ще се опита да замени Гинсбърг с друг, категорично консервативен съдия, преди президентските избори на 3 ноември.

Върховният съд в САЩ е арбитър по всички основни обществени въпроси в страната: абортите, правата на малцинствата, носенето на оръжие или дори смъртното наказание, отбелязва АФП.
БТА