Лукашенко: Беларус няма да пазари приятелството си с Русия
Лукашенко: Беларус няма да пазари приятелството си с Русия / снимкa: БГНЕС

Президентът на Беларус Александър Лукашенко увери руския премиер Владимир Путин, че няма да се стреми да лавира между традиционния си съюзник Русия и западните страни, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

"Медиите съобщават, че Беларус е започнала да се пазари със Запада. Вече казах на западните страни и днес ви повтарям: никога не сме пазарили и няма да пазарим приятелството си с руснаците", заяви Лукашенко. "Необходимо е да дадем допълнителен тласък на нашите отношения", каза още президентът на Беларус, когото САЩ смятат за "последния диктатор в Европа".

Руският премиер обеща подкрепа за беларуската икономика. "Трябва да концентрираме административни и финансови ресурси по проекти, които предлагат повече перспективи, най-вече в областта на високите технолигии", посочи Путин. Той трябва да обсъди още по време на посещението си в Беларус увеличаване на цената на руския газ, доставян на страната, която е по-ниска от пазарната цена. Освен това се водят преговори Беларус да получи от Русия кредит от около 2 милиарда долара като компенсация за увеличаването на цените на газа.