Лондон организира среща на израелски и палестински лидери
Лондон организира среща на израелски и палестински лидери / netinfo

На 15 декември Великобритания ще бъде домакин на среща на палестински и израелски лидери, на която ще се обсъжда политическата и икономическата обстановка в района, обяви премиерът Гордън Браун в изказване пред парламента, предаде Ройтерс.

"Ние каним израелски и палестински лидери в Лондон по-късно този месец, за да разберем как най-добре да използваме 2009 г., за да постигнем реален напредък към намиране на политически и икономически решения за този район", подчертал Браун. Негов говорител уточни, че в срещата ще участват израелският премиер в Ехуд Олмерт и палестинския министър-председател Салам Фаяд. Браун ще се срещне и с двамата поотделно, но Олмерт и Фаяд няма да се срещат очи в очи, подчертал говорителят.

Ройтерс прави паралел със състоялата се преди една година в Анаполис близкоизточна конференция, на която президентът на САЩ Джордж Буш лансира нова инициатива за мир в Близкия изток. Започналите израелско-палестински преговори обаче са блокирани заради нерешени противоречия с израелските селища на палестинска земя и със статута на Ерусалим. Белият дом вече призна, че идеята на Джордж Буш едва ли ще се увенчае с успех до края на неговия мандат, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.