Ливанската опозиция няма да преговаря с правителството
Ливанската опозиция няма да преговаря с правителството / netinfo

Ливанската опозиция отхвърли всякаква възможност за диалог с правителството, докато не бъдат изпълнени нейните искания.

“Не съществува и най-малката възможност за възобновяването на преговорите с управляващото мнозинство в правителството и парламента в близко бъдеще, ако те не се съгласят да изпълнят исканията на националната опозиция”, заяви един от лидерите на шиитското движение “Хизбула”, отговарящ за неговата стратегия, Галиб Абу Зейнаб.

Ливанската опозиция настоява за сформирането на правителство на националното единство, вместо досегашния кабинет и провеждането на извънредни парламентарни избори. Изказванията на правителството, че се подкрепя от мнозинството ливанци, не съответстват на истината, убеден е Абу Зейнаб.

Той напомни, че огромното мнозинство от християните стоят зад лидера на Свободното демократично движение генерал Мишел Аун, който е и един от лидерите на опозицията. Освен това всички шиити, които са най-голямата религиозна общност в страната, подкрепят движенията “Хизбула” и „Амал”. Зейнаб отбеляза, че най-малко 30% от сунитите и още толкова друзи са против кабинета.

“Политическите сили, които победиха с огромна трудност на парламентарните избори през миналата година, успяха да сформират парламентарно и правителствено мнозинство, защото в този момент бяха подкрепени от шиитските движения и се възползваха от момента, заигравайки с чувствата на хората, страдащи по загубата на бившия ливански премиер Рафик Харири”, категоричен е представителят на “Хизбула”.

Той подчерта, че диалогът се е провалил по вина на управляващата коалиция, която не иска да направи никакви отстъпки.