Лишиха Виктор Емануил от титлата “Глава на кралската фамилия Савоя”
Лишиха Виктор Емануил от титлата “Глава на кралската фамилия Савоя” / netinfo

Освен проблемите с италианското правосъдие, още една нова неприятна изненада се стовари на главата на принц Виктор Емануил, който в момента е под домашен арест. Той беше лишен от титлата “Глава на кралската фамилия Савоя”, като тази титла беше дадена на братовчед му – херцог Амедео Д’Аоста, с когото отдавна имат династични спорове.

Решението беше взето от Съвета на кралските сенатори – институция, създадена през 1955 година, с позволението на последния италиански крал – Умберто Втори – баща на Виктор Емануил.

Официалният мотив за това решение е бракът на Виктор Емануил с Марина Дория, която не е с благородническо потекло, сключен без разрешението на баща му. Но се подозира, че истинските причини са свързани със скандала около аферата Савоя. Решението ще бъде препратено на всички кралски особи в Европа. С него заяви, че ще се съобрази и сестрата на Виктор Емануил Мария Габриела, с която отдавна не са в добри отношения, докато синът на Виктор Емануил – Емануил Филиберто реагира с възмущение.

Според него е неморално баща му да бъде атакуван в момент, когато не може да се защити. Той каза, че адвокатите му ще атакуват това решение в съда. Явно сагата около короната на Савоя ще има продължение, въпреки че кралството вече не съществува. /БНТ/