Лион Панета: САЩ губят търпението си към Пакистан
Лион Панета: САЩ губят търпението си към Пакистан / снимка: Reuters

Министърът на отбраната на САЩ Лион Панета предупреди, че Вашингтон е стигнал до предела на търпението си към Пакистан заради убежищата, които предоставя на бунтовници от съседен Афганистан, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е най-острата формулировка, използвана от американски правителствен представител като описание на обтегнатите отношения на САЩ с Пакистан.

Панета направи изявлението в Кабул, където пристигна за разговори с военни командири в момент на ескалиращо насилие във войната срещу талибаните и серия от смъртоносни случаи като въздушната атака на НАТО от вчера, при която се твърди, че са убити 18 селяни.

САЩ отдавна оказват натиск върху Пакистан да направи повече, за да помогне във войната срещу талибаните, но отношенията между двете страни претърпяха поредица от удари, не на последно място след едностранната акция на американски командоси, при която беше ликвидиран лидерът на Ал Кайда Осама бин Ладен и която унижи Исламабад, предава БТА.

"Трудно е да се постигне мир в Афганистан, докато има убежища за терористите в Пакистан. Това е сериозен проблем и нашето търпение се изчерпва", каза Панета.

Сътрудничеството на Пакистан се смята за съдбоносно в усилията на САЩ да стабилизират Афганистан преди повечето чуждестранни бойни части да се изтеглят в края на 2014 г. Пакистан има традиционно силни връзки с афганистанските талибани и други радикални групировки. В момента пакистанският парламент изработва препоръки за връзките с Вашингтон, включително за спиране на нападенията с безпилотни самолети, които дразнят голяма част от пакистанците.

Президентът на Афганистан Хамид Карзай заяви, че съкращава официалното си посещение в Китай след съобщенията за натовски удар в Югоизточен Афганистан, при който бяха убити цивилни, и бунтовническо нападение на юг. Карзай каза, че 18 цивилни са били убити при вчерашната атака в провинция Логар. Командването на ИСАФ съобщи, че информацията се разследва.