Лидерът на Грузинска мечта не настоява за оставката на президента Саакашвили
Лидерът на Грузинска мечта не настоява за оставката на президента Саакашвили / снимка: Reuters

Лидерът на коалицията "Грузинска мечта", която победи на парламентарните избори в Грузия, заяви, че не настоява за оставката на президента президента Михаил Саакашвили, предаде ИТАР-ТАСС.

Милиардерът и кандидат за премиер Бидзина Иванишвили поясни, че по-рано изказаното мнение по този въпрос не е било негово искане или искане на коалицията. "Просто отбелязах, че конституцията на Грузия, нагодена към един човек (Саакашвили), може да създаде много усложнения в политическата ситуация и във връзка с това прецених, че най-добрият изход от тази ситуация би била оставката на Саакашвили," каза Иванишвили. Той подчерта, че това "не беше нито ултиматум, нито искане, а просто отговор на въпроса на журналист по тази тема."

"Сега мога да повторя, че за да бъде избегнато двувластие в страната, един от най-добрите варианти би била оставката на президента, но това не е наше искане, ние сме заявявали, заявяваме го и сега, че нашата коалиция е готова на сътрудничество с президента," изтъкна той.

Президентският мандат на Саакашвили изтича през октомври 2013 г. Една година той ще трябва да работи в условия, при които в парламента мнозинство ще има коалицията "Грузинска мечта", която ще състави правителство, напомня ИТАР-ТАСС.

По-рано Бидзина Иванишвили каза, че в новото правителство няма да има нито един член на сегашния Министерски съвет, предаде ИТАР-ТАСС. Пред журналисти Иванишвили заяви, че в новия кабинет няма да влязат нито Вано Мерабишвили (сегашният премиер), нито друг министър от неговото правителство.

Споменаването на премиера се обяснява с факта, че грузински медии и политици съобщиха, че напоследък Иванишвили е поддържал добри отношения с Мерабишвили, който от декември 2004 до май 2012 бе министър на вътрешните работи, а от юли е министър-председател.

Лидерът на опозицията е заявявал, че смята Мерабишвили за "уравновесен, стабилен и работоспособен член на екипа на президента Михаил Саакашвили". Затова някои експерти и политици предполагаха, че Мерабишвили може да получи някакъв пост в новото правителство, предава БТА.

Говорителката на Иванишвили Мая Панджикидзе (бивш посланик в Германия и Холандия) съобщи пред журналисти, че започват консултации между представители на коалицията "Грузинска мечта" във връзка със съставянето на ново правителство. Те ще продължат няколко дни. Първото заседание на новия парламент трябва да се състои около 20 октомври, дотогава всички въпроси ще бъдат решени, каза Панджикидзе.

Междувременно върховният представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Аштън и комисарят по разширяването и политиката на съседство Щефан Фюле поздравиха коалицията "Грузинска мечта" за победата на парламентарните избори в Грузия.

В общо изявление двамата отбелязват, че конструктивното поведение на управляващите и на опозицията са основна съставка на демократичното общество. Аштън и Фюле призовават партиите в новия парламент да обединят усилията си в интерес на държавата. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц определя изборите като "свободни, състезателни и мирни". Въпреки някои недостатъци, изборите бяха белег за нарастваща политическа и демократична зрялост, допълва той в изявление, разпространено от пресслужбата на ЕП. Шулц отбелязва, че ако резултатите бъдат окончателно потвърдени, това ще бъде първият случай в историята на Грузия, когато властта се предава по мирен път.

В изявление на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен се посочва, че изборите са били свободни и мирни. Расмусен също определя момента като исторически за Грузия и нейното демократично развитие. НАТО остава предан на близките си отношения с Тбилиси и очаква тези отношения допълнително да се задълбочат, добавя той.