Либия върна френски самолет със 172 пътници, паспортите им нямали арабски превод
Либия върна френски самолет със 172 пътници, паспортите им нямали арабски превод / DarikNews
Френски самолет на авиокомпанията "Ер Медитеране" бе принуден да се върне от Либия в Париж, тъй като 172-та пътници нямали превод на арабски език на паспортите си, предаде Франс прес.

"Властите искат паспортите да са преведени на арабски по силата на нов закон, влязъл в сила вчера", съобщи пред АФП представител на авиокомпанията. Той уточни, че никой от 172-та пътници, всичките французи, не е имал превод на паспорта си и либийските власти им забранили да слязат от самолета. "Те бяха непримирими", каза служителят и добави, че авиокомпанията не е била уведомена за новото изискване. Самолетът кацнал вчера следобед в град Себха, в централна Либия и около три часа по-късно излетял обратно за Париж, където пристигнал малко след полунощ.

"За първи път ни се случва такова нещо", посочи представителят на авиокомпанията. Либийските власти освен това не разрешили на французите, чакащи на летището в Себха да се качат в самолета, за да излетят за Париж, макар че имало петдесетина свободни места, пише БТА.

Според един от пътниците, върнали се в Париж, на 83-мата французи в Себха е забранено да напуснат Либия, ако паспортите им не са преведени на арабски. Новият либийски закон се отнася за всички европейски граждани в Либия, включително и за онези, които имат валидни либийски визи, обяснил пътникът пред АФП.