Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Фотографката Лиз Карлсън засне от хеликоптер почервенелите ледници в националния парк "Маунт Аспайъринг" на новозеландския Южен остров, съобщи Сайънс алърт.

Част от ледник на Мон Блан се срути (ВИДЕО)

"Ледниците ни нямат нужда от повече битки и наистина са застрашени. Въздействието на климатичните промени се превръща в стряскаща действителност, която не можем да пренебрегваме" - написа тя в блога си.
Засега не се знае на какво се дължи червеният цвят. Според метеоролога Крис Брандолино това може да са сажди или въглероден материал от изгорели дърва. Възможно е също червеният прах да е дошъл от Австралия. Подобно явление е наблюдавано и преди. Горният слой на почвата в Австралия е богата на железни окиси и това я прави червеникава.

Горските пожари в Австралия наближават Сидни, властите обезпокоени

Освен катастрофалните пожари на източния австралийски бряг, на континента се разразиха и прашни бури. Миналия месец в Милдура, щата Виктория, небето почервеня от такава буря, а температурата достигна 40 градуса Целзий.

Независимо дали червеното покритие на девствените новозеландски планини е от прах, сажди или нещо съвсем друго, Брандолино обясни, че е необходимо няколко фактора да се съчетаят, за да може то да прекоси Тасманийско море.

Пострадали от пожарите занесоха останки от къщи на депутатите в Австралия

"Трябва във въздуха като начало да има прах или дим, след това вятърът да е в правилна посока, каза Брандолино. Фактът, че в Австралия имаше много пожари... мисля, че това несъмнено има роля".

Снимките показват също колко взаимносвързани са екосистемите на планетата ни. Замърсяването може да достигне и до най-закътаните места.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА