/ БГНЕС, архив
Кувейт нареди на иранския посланик да напусне страната до 48 дни, съобщи иранската информационна агенция ИСНА, цитирана от Ройтерс.

Конфликтът започна със съдебно дело, при което иранци бяха обвинени за връзки с шпионска клетка.

През февруари Кувейт въведе забрана за достъп на граждани от мюсюлмански страни

"Под натиска на саудитската интервенционистка политика и неоснователните обвинения за иранска намеса, Кувейт обяви, че иранският посланик Алиреза Енаяти трябва да напусне страната в срок от 48 дни", съобщи ИСНА.

По-рано днес Кувейт обяви, че затваря културния център към дипломатическото представителство на Иран и съкращава броя на иранските дипломати в страната, предадоха световните агенции.

7 държави прекратиха дипломатическите си отношения с Катар

Според съобщението на официалната Кувейтска информационна агенция, цитирано от Асошиейтед прес, решението е свързано със случай на разкрита през 2015 г. терористична клетка. Властите твърдят, че клетката е имала контакти с Иран и с ливанската екстремистка шиитска групировка Хизбула.

Освен културният център ще бъдат закрити търговски и военни мисии на Иран в Кувейт, съобщава Франс прес. Кувейтският върховен съд наскоро осъди ръководителя на "клетката Абдали" на доживотен затвор, а 20 от членовете й получиха присъди с различна продължителност за връзки с Иран и Хизбула и за заговор за извършване на атентати в Кувейт.

В групата са членували 26 души, от които 16 все още се издирват, припомня ТАСС.

След решението по делото на "клетката Абдали" Кувейт е решил и да прекрати дейността на съвместни комисии между двете страни, предаде Ройтерс.
БТА