Кражба в музей в Олимпия, гръцкият министър на културата подаде оставка
Кражба в музей в Олимпия, гръцкият министър на културата подаде оставка / снимка: БГНЕС

Гръцкият министър на културата Павлос Геруланос подаде оставка, след като въоръжени крадци откраднаха над 60 древни предмета от музей в Олимпия, съобщиха официални източници, предава АФП.

Източник на полицията съобщи, че 68 предмета са били откраднати от музей, посветен на древните Олимпийски игри. Кметът на местността допълни, че предметите били с "неизчислима стойност".

Източник на правителството заяви, че Геруланос е подал оставка заради инцидента, предава БГНЕС. Кметът на Олимпия Тимос Коциас заяви, че двама маскирани мъже са обезвредили единствената жена охранителка на музея, която дошла, за да поеме сутрешната смяна.

"Били са двама и са носели пистолет", заяви Коциас пред радио Флаш. "Те обезвредили охранителката, която застъпила на смяна в 7 ч. сутринта, а преди това изключили алармата. Трябва да видим какво ще каже местният инспектор по археологията, но предметите бяха с неизчислима стойност", заяви Коциас.

Олимпия, която е люлката на древните Олимпийски игри, е посещавана от стотици хиляди туристи всяка година. Инцидентът е станал във втория музей в града, в който били изложени бронзови и керамични предмети, използвани от древни спортисти на игрите.