/ iStock
Първият в Италия мормонски храм ще бъде открит в Рим с тридневни прояви, започващи в неделя. Макар че храмът е доста далече от Ватикана - на разстояние 18 км, сгушен между околовръстния път и голям мол, 25-те хиляди италиански мормони възприемат неговото предстоящо откриване като ясен знак, че тяхната вяра най-после е пристигнала в историческото сърце на християнството, предаде Ройтерс.

Специално за случая тук ще пристигне президентът на 16-те милиона мормони по света Ръсел Нелсън, почитан от тях като "Пророка".
 

Папа Франциск, чиято Римокатолическа църква наброява 1,3 млрд. поклонници, няма да дойде на празненствата, защото Ватикана не признава мормонската църква, която формално се нарича "Църквата на Исус Христос на светиите от последния ден", поради доктринални различия.

Това обаче не притеснява италианските мормони, които досега трябваше да пътуват до швейцарската столица Берн, където е най-близкият храм на тяхната вяра, смятана за отцепническа от традиционното християнство. Новият храм е част от религиозен и културен център, простиращ се върху 6 хектара и наподобяващ кампус на американски колеж.

Въпреки различията с Ватикана обаче двете църкви работят заедно по хуманитарни проекти, особено в САЩ, където мормонската църква е основана в началото на 19 в. от Джоузеф Смит. Световният център на мормонството е в град Солт Лейк сити в американския щат Юта. Мормоните твърдят, че още в най-ранните си години християните са се отклонили от правата вяра и че само тяхната църква се е върнала на правия път.
 

Миналия месец делегация от Ватиканското бюро за християнско единство, начело с епископ, посети новоизградения мормонски храм в знак на приятелство. Храмът е покрит с бял гранит от Сардиния. Статуите на Исус и на апостолите са направени от фин карарски мрамор, както и баптистерията (кръщелната зала) и по-голямата част от подовете. По стените на помещенията с маслени бои са изографисани библейски сцени и пейзажи от италианската провинция в импресионистичен стил, поради което повечето зали приличат на луксозен хотел, отбелязва Ройтерс.

Комплексът се изгражда от 10 години и се предполага, че струва десетки милиони долари. Водачът на италианските мормони, 41-годишният Алесандро Дини-Чачи отказа да посочи конкретна сума, като се ограничи с думите: "Ние даваме много повече за хуманитарна помощ и се гордеем с това".
 

Мормоните и другите религии, регистрирани в Италия, имат различия относно начините на финансиране на църквите. Мормоните дават 10% от доходите си като десятък на своята църква. Дини-Чачи каза, че мормоните не приемат субсидии от правителството, което позволява на италианците да даряват 0,8% от полагащите им се данъци на своята религия.
"Десятъкът е библейски принцип и ние се придържаме към него", каза водачът на италианските мормони.
БТА