Без съгласието на София и Скопие не може да има никаква промяна на нито една от точките в двустранния протокол
Без съгласието на София и Скопие не може да има никаква промяна на нито една от точките в двустранния протокол, заяви днес македонският премиер Димитър Ковачевски, цитиран от БГНЕС.

Той подчерта, че документът ще бъде оформен на реципрочна основа.

„Ние настояваме за това. Това означава, че ангажиментите или задачите, които ние и България ще си поставим като две държави, двустранно, са валидни и за двете страни. Никой няма правомощия да приема едностранни искания, нито може да действа по тях. Реципрочността като принцип е в основата на всичко, което се прави”, каза Ковачевски.

Мицкоски: Френското предложение може да бъде одобрено от парламента

Протоколът всъщност е информация от проведената среща между министерствата на външните работи, двустранен документ, който не обуславя преговорната рамка, уточни македонският премиер.

„Всъщност протоколът дори не се споменава в преговорната рамка. Още повече, че протоколът потвърждава, че не е свързан и не обуславя началото на преговорите. Поради тази причина апелирам да не се спекулира със съдържанието и важността на този документ”, каза още Ковачевски.

МВнР с остра позиция срещу антибългарските прояви в Северна Македония

Той допълни, че историческите въпроси са от компетенциите на Историческата комисия, която работи напълно автономно.
„Ние нито се месим в работата им, нито смятаме да се месим. Те са професионалисти и трябва да си вършат работата професионално и отговорно, както са го правили и досега. Ние като правителство, като релевантни институции, след финализирането на процеса в Комисията ще направим последната стъпка към изпълнението на предварително договореното”, каза Ковачевски.

Той добави, че обществото трябва да е сигурно, че във всички части на процеса се ръководи от интересите на държавата, спазва резолюцията на парламента, грижи се македонската идентичност и да бъдат защитени и запазени.
 
БГНЕС