/ Thinkstock/Getty Images
В Кения вече е в сила забрана на найлоновите торбички. Нарушителите са застрашени от глоби до 38 000 долара и дори затвор, предаде Асошиейтед прес. Забраната се отнася за употребата, производството и вноса на найлонови торбички за пазаруване.

Ползваме една найлонова торбичка 25 минути, тя се разгражда цели 400 години
 
Изключение се прави за производителите на найлонови торби за промишлени нужди. Минималната глоба е 19 000 долара, а срокът на престоя в затвора може да е от една до четири години. Внезапна проверка в Найроби показа, че много хора и магазини в столицата продължават да опаковат стоки в найлонови пликове. Повечето вериги супермаркети обаче са престанали да предлагат найлонови торбички и вместо това продават текстилни пазарски торби.

Подобни забрани са въведени в други африкански страни като Камерун, Гвинея-Бисау, Мали, Танзания, Уганда, Етиопия, Мавритания и Малави. По данни на програмата на ООН за околната среда само супермаркетите в Кения "бълват" около 100 милиона найлонови торбички годишно.

А Вие ползвате ли найлонови торбички?

Някои кенийски производители казаха, че забраната ще доведе до закриване на работни места, но министърът на отбраната Джуди Вакхунгу миналата седмица заяви, че производството на торби от екологични материали ще създаде много повече работни места.
 
БТА