/ БГНЕС
Успешната реализация на проектите в рамките на китайската правителствена инициатива "Един пояс - един път" трябва да се опира на пет основополагащи принципа за съвместно съществуване и интеграция, подчерта китайският президент Си Цзинпин в речта си при откриването на международния икономически форум под същото название в Пекин днес, предаде ТАСС.
 
"На първо място, необходимо е да поддържаме мир, да избягваме конфронтация и да проявяваме уважение един към друг", посочи той.
 
Путин: Моделите на икономическо развитие и глобализация са изчерпани, нужни са нови

Второ, тази инициатива предполага всеобщ балансиран разцвет чрез съвместно развитие и балансирано разпределение на благата. Наред с това е необходимо да се координират планове за индустриално развитие на отделно взети страни, да се създава безопасна финансова система, защото финансите са "кръвта" на съвременната икономика. Според Си Цзинпин понятието за равномерно развитие с цел разцвет предполага и обединяване на енергийните мрежи, международно взаимодействие по суша, море, въздух и в киберпространството, създаване на съвместимост на правилата и стандартите, ефективност на логистичните мрежи, обединение на мрежите от автомобилни пътища, железни пътища, речни и морски пристанища.
 

БГНЕС


Третият принцип е откритост, водеща към прогрес. Изолацията би имала обратен ефект, каза китайският президент. Този процес е болезнен, но в крайна сметка ще донесе нов живот. Той напомни, че глобализацията трябва да носи всеобхватен и открит характер.
 
Четвъртият принцип, посочен от Си Цзинпин, са иновациите. Самата инициатива "Един пояс - един път", е иновативна по своята природа и предполага засилване на сътрудничеството в сферата на новите технологии и в такива области, като създаването на "умни" градове, формиране на големи масиви от информационни данни.
 

БГНЕС


Петият, последен принцип, е необходимостта да се отстраняват бариерите между цивилизациите, да се предотвратяват търканията между тях и да се стимулира взаимната обмяна на опит, което ще ги обогатява. Според Си Цзинпин най-важно в тази насока е сътрудничеството в областта на културата, спорта и здравеопазването.
БТА