/ Guliver/Getty Images
Китайското министерство на околната среда нареди на 20 града да съгласуват усилията си за борба със смога, предадоха ТАСС и Ройтерс, цитирайки китайска държавна медия.

Градовете се намират в зоната на три "въздушни коридора" - западен, централен и източен, по които поради геоложки и метеорологични условия замърсените въздушни маси се придвижват на север, посочва англоезичният вестник "Чайна дейли".

Мръсният въздух, който дишаме

Ограничаването на вредните емисии в градове като Анян и Таншан ще намалят тежкия смог в съседните райони и ще помогнат на Пекин да постигне амбициозната си цел тази година да понижи концентрацията на проникващите в белите дробове фини прахови частици ПМ-2,5 до 60 микрограма на кубически метър от 73 през 2016 г., посочва вестникът. Според Световната здравна организация (СЗО) безопасната дневна норма на частици ПМ-2,5 във въздуха не бива да надхвърля 25 микрограма на куб. м.

90% от хората дишат замърсен въздух, твърди СЗО

Трета поредна година Китай води "война със замърсяването" - чувствителна тема, която ежегодно предизвиква обществени протести срещу влошаването на околната среда, особено от промишлените предприятия. Тази седмица се очаква ново сериозно замърсяване на въздуха в района на Пекин-Тянцзин-Хъбей, което ще достигне и други части на Североизточен и Източен Китай, съобщи Синхуа.
 
БТА