Китай се ангажира да намали въглеродните си емисии с 18% до 2020-а
Китай се ангажира да намали въглеродните си емисии с 18% до 2020-а / Guliver/Getty Images

Китайското правителство представи нов план за климата, който поставя за цел намаляване на въглеродните емисии на страната с 18% до 2020 г. спрямо равнището от 2015 г., съобщи АП.

Планът, който бе обявен вчера, когато официално в сила влезе Парижкото споразумение за климата, предвижда потреблението на въглища да бъде ограничено до 4,2 млрд. тона през 2020 г., а капацитетите за производство на електроенергия от неизкопаеми горива, като водните електроцентрали или ядрените централи, да бъдат увеличени и делът им да представлява 15% от общите производствени енергийни капацитети на Китай.

Пекин ще гарантира, че парниковите емисии на страната ще достигнат най-високото си равнище до 2030 г. според Парижкото споразумение. Има планове също така за официално откриване на национален пазар за търговия с въглеродни квоти.

През последните години Китай стана световен лидер в инвестициите във възобновяема енергия и изграждането на нови слънчеви и вятърни централи, но усилията на централното правителство да намали използването на въглища понякога предизвиква недоволство.

Дори след като Пекин обяви война на замърсяването, местни правителства, желаещи да подкрепят икономиките си, одобриха изграждането на стотици нови въглищни централи.

Китай се ангажира да намали въглеродните си емисии с 18 до 2020а
netinfo

Споразумението за климата, договорено преди една година на международната конференция за климата в Париж, влезе в сила вчера, след като беше ратифицирано от близо 100 страни, които са източник на над 70% от глобалните емисии на парникови газове. Сред тях са големи замърсители като САЩ, Китай, Индия, както и Европейският съюз.

Целта на договора е да се задържи увеличаването на температурите на планетата до 2 градуса по Целзий в сравнение с нивата от прединдустриалната ера. От 2020 г. ангажиментите, поети в споразумението, стават обвързващи.

Източник: БТА