/ БГНЕС, архив
Държавният лидер Ким Чен-ун заяви, че Северна Корея стана "водеща ракетна сила в Азия", след групова снимка със създателите на балистичната ракета със среден обсег "Хвасон-12", изстреляна на 14 май. Това съобщи днес официалната агенция КЦТА, предаде ТАСС.

Пхенян ще продължи да увеличава ядрения си потенциал напук на САЩ

"КНДР се превърна в пълноценна ядрена сила и водеща в Азия ракетна сила", цитира КЦТА думи на председателя на Корейската трудова партия и на Държавния съвет на народната република. Той призова "да създаваме и произвеждаме повече мощни оръжейни системи тип чучхе, като се опираме на собствените си сили, за да затвърдим позицията на КНДР като непобедима социалистическа държава".

САЩ изпратиха към Корейския полуостров втори самолетоносач

Създателите на балистичната ракета "Хвасон-12" пристигнаха тези дни в севернокорейската столица по покана на държавното ръководство. Автобусите с голяма група учени, технолози и работници бяха посрещани из улиците от ентусиазирани столичани с букети и национални знамена. Скоро се очаква в конгресния дворец в Пхенян да се състои церемония за награждаване на постигналите най-големи успехи специалисти от севернокорейския ракетен отрасъл, посочва агенцията.

Северна Корея може би е свързана с глобалната кибератака

Пхенян ще продължи да увеличава ядрения си потенциал за възпиране в отговор на натиска от страна на САЩ след изстрелването на "Хвасон-12". Това заяви говорител на севернокорейското външно министерство.
Дипломатът разкритикува позицията на администрацията на Доналд Тръмп в САЩ, която по думите му "заплашва със санкции страните, организациите и частните лица, които се обявяват в подкрепа на Северна Корея".
БТА