/ Guliver/Getty Images
Северна Корея извърши опит с ракета от неизвестен образец. Траекторията на полета на ракетата показва, че тя не е била междуконтинентална балистична ракета.
 
Това твърди говорителят на Тихоокеанското командване на САЩ майор Роб Шуфър в съобщение, изпратен до представителството на руската агенция ТАСС във Вашингтон.
 
Ракетата е изстреляна от полигон в западната част на страната, съобщиха южнокорейски военни.
 
Северна Корея изстреля балистична ракета (СНИМКИ/ВИДЕО)

Изстреляната от Северна Корея балистична ракета падна в Японско море извън границите на изключителната икономическа зона, съобщи на свой ред генералният секретар на японското правителство Йосихиде Суга. По думите му ракета не е нанесла никакви щети, тя е летяла 30 минути, изминала около 800 км и е паднала на 400 км от японските брегове.
 
Последният път КНДР извърши опит с балистична ракета на 29 април. Тогава по данни на Пентагона и правителството на Япония ракетата паднал на севернокорейска територия.
 
КНДР е опитала да изстреля ракета, но опитът е бил неуспешен

Положението на Корейския полуостров се изостри в началото на миналата година, когато Пхенян извърши ядрен опит и по-късно изстреля балистична ракета с изкуствен спътник. През септември 2016 г. КНДР извърши още един ядрен опит, а общо миналата година извърши над 20 опити с ракети. Само на 6 март бяха извършени опити с 4 балистични ракети, една от които падна рекордно близо до Япония - на 200 км западно от полуостров Ното.
БГНЕС