Кибератака срещу филиал на Сони, топмениджър бе заплашен с бомба
Кибератака срещу филиал на Сони, топмениджър бе заплашен с бомба / БГНЕС

Филиал на японския електронен гигант "Сони" заяви, че през уикенда е станал обект на кибернетична атака, а междувременно е бил заплашен с бомба самолет, с който е пътувал американски топмениджър от корпорацията, съобщи Франс прес.

"Мрежите "Плейстейшън нетуърк" и "Сони ентъртейнмънт нетуърк" бяха засегнати от атака с цел да бъдат пренаситени с изкуствено завишен трафик", обясни официалният сайт PlayStation.Blog и уточни, че пиратите не са преглеждали никакви лични данни.

PlayStation.Blog има 52 милиона регистрирани потребители, а цялата "Сони ентъртейнмънт" - 150 милиона (към края на миналия септември), отбелязва АФП.

"Сони" подозира, че зад кибератаката и заплахите срещу самолета, с който пътувал Джон Смедли - президент на американския филиал "Сони онлайн ънтъртейнмънт", стои лице или група, представяща се като "Лизард скуод" и поело чрез Туитър отговорност за тези действия.

"Днес забиваме знамето на ИДИЛ върху сървърите на "Сони", заяви това лице (или група), придружавайки посланието със снимка на човек, развял знамето на "Ислямска държава", както вече се нарича бившата "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ). Също чрез Туитър Смедли потвърди, че самолетът му е променил курса си. "Да, моят самолет направи завой. Само това ще кажа. Правосъдието ще открие тия типове", написа той. Според "Сони" самолетът, излетял от Далас за Сан Диего, е кацнал в крайна сметка във Финикс.

Източник: БТА