Кения е в траур за жертвите на терористичната атака
Кения е в траур за жертвите на терористичната атака / БГНЕС

Кения е в тридневен траур за жертвите на терористичната атака срещу мол в Найроби, информира БТА. Американски експерти помагат на местните сили в издирването на тела и събирането на доказателства в разрушения мол, който четири дни беше в ръцете на ислямистите, предаде Асошиейтед прес.

Посланикът на САЩ Робърт Годек заяви, че неговата страна осигурява техническа подкрепа и екипировка на кенийските сили за сигурност и медицинските служби. В момента броят на жертвите е 67 души, но се очаква да нарасне с намирането на още тела.

По молба на правителството на Кения САЩ ще помогнат в разследването на атентата и изправянето на организаторите и извършителите пред съда, подчерта Годек. Кенийски патоанатоми с помощта на американски и израелски специалисти работят по възстановяване на случилото се при нападението. Очаква се да се включат и британски експерти.

Посланикът на Великобритания Кристиан Търнър заяви, че арестуваният в Кения британец от сомалийски произход най-вероятно не е свързан с терористичното нападение, предаде ИТАР-ТАСС. Британецът беше задържан след атентата на летището в Найроби, откъдето трябвало да замине с полет на турските авиолинии, защото се държал подозрително, бил със синина на лицето и с черни очила, освен това нямал входен печат в паспорта си.

По-рано ислямистката организация Аш Шабаб обяви в социалната мрежа Туитър, че "137 заложници" са загинали при операцията на силите за сигурност, която сложи край на заложническата драма в търговския център в Найроби, предаде Франс прес. Кенийският президент Ухуру Кениата и неговото правителство трябва да бъдат държани отговорни за смъртта "на 137-те заложници, които бяха задържани от муджахидините", се казва в профила на Аш Шабаб в Туитър.

Аш Шабаб обвинява кенийските сили за сигурност в използването на експлозиви и "химически газ" и "предизвикване на срутването на страдата, с което са погребали доказателствата и всички заложници под руините."

Говорител на кенийското правителство незабавно отхвърли обвиненията, като заяви, че не е имало използване на химическо оръжие и че по официални данни смъртните случаи остават 67. Според правителственото изявление три етажа на търговския център са се срутили, след като пожарът, подпален от бойците на Аш Шабаб, е предизвикал отслабване в конструкцията на сградата.

Междувременно стана ясно, че голяма част от доходите на групировката "Аш Шабаб" идва от незаконна търговия с рогове на носорози и слонова кост, съобщава ИТАР-ТАСС. Международната агенция за разследвания в областта на околната среда съобщи, че близо 40 на сто от приходите на шабабите идват от купувачи на бивни.

Кения е в траур за жертвите на терористичната атака
netinfo