Катастрофа във вашингтонското метро, седем загинали
Катастрофа във вашингтонското метро, седем загинали / снимкa: БГНЕС

Седем пътници са загинали и най-малко 76 са ранени при катастрофа между два влака на метрото във Вашингтон, която е най-смъртоносната в историята на подземната железница в американската столица, съобщи кметът на града Ейдриън Фенти.

По-рано днес противопожарната служба към окръг Колумбия заяви за Ройтерс, че девет души са загинали след като един влак е ударил друг спрял влак на наземна отсечка в покрайнините на града.

Фенти допълни, че двама от пострадалите са били в критично състояние, но състоянието на единия се е подобрило през нощта, пише БТА.

Композиция, която е била спряла между две станции, е била ударена отзад от влак към 17 ч. местно време в покрайнините на Вашингтон, близо до щатската граница на Мериленд. Катастрофата станала на т. нар. червена линия, която обслужва предградията на американската столица Бетесда, Роквил и Гейтърсбърг.

Вестник "Вашингтон пост" потвърди, че сред загиналите е машинистката на единия от влаковете - 42-годишната Джейнис Макмилан. Кабината й била напълно унищожена, когато управляваната от нея композиция ударила отзад неподвижния влак.

Местни телевизии показаха кадри с понесъл сериозни щети вагон, паднал при катастрофата върху друг вагон. Силата на удара е била толкова голяма, че цялата долна част на движещата се мотриса е изхвърчала.

Единият от вагоните е смачкан на 75 процента. Спасителните екипи не бяха в състояние да установят със сигурност дали вътре има тела. Интервюирани пътници разказаха, че никога не са виждали толкова кръв през живота си.

И двата влака са идвали от предградията на Вашингтон към центъра на града в пиков час след края на работния ден и, както изглежда, не са били пълни. Ако катастрофата бе станала между композиции, пътуващи в обратната посока, броят на жертвите можеше да е много по-висок, отбелязва ДПА.