Кадафи: Западната демокрация не е подходяща за Африка
Кадафи: Западната демокрация не е подходяща за Африка / netinfo

Либийският държавен ръководител Муамар Кадафи защити установената преди 30 години от него единствена по рода си система на управление, основаваща се на пряката демокрация. "Западната демокрация не е подходяща за Африка", подчерта Кадафи, цитиран от Ройтерс.

"Всички народи трябва да управляват страните си съобразно културната и социалната обстановка", отбеляза либийският ръководител в реч в град Себха, на 600 километра южно от Триполи. Той посочи, че африканските народи живеят на племена, всяко от които си има лидер, така че системата с избори и политически партии подхожда повече на Европа и Америка отколкото на Африка.

Кадафи сравни западната политика с лотария. В ООН членуват 190 държави, чиито лидери не са избрани от народа, а чрез корупция и купуване на гласове на избори, но контролират шест милиарда живота, подчерта още либийският лидер, който правеше дълги паузи по време на речта си.

Кадафи се върна и към традиционните си теми, отбелязва Ройтерс. "Повечето общества са изтощавани от икономическа криза, а големите богатства са в ръцете на много ограничена социална прослойка", заяви той.

Кадафи попита риторично защо са критикувани социализмът и комунизмът, при условие че целият народ може да извлече полза от националното богатство на съответната страна. "Богатството на всяка държава принадлежи единствено на народа", подчерта той.

Либийският лидер произнесе речта си в началото на семинар за демокрацията, в която участват бившият заместник-държавен секретар на САЩ Ричард Мърфи, бившият френски министър на външните работи Ролан Дюма и бившият югославски президент Зоран Лилич. В петък Либия празнува 30-ата годишнина от провъзгласяването на Джамахирията - държавата на масите.

Кадафи е най-дълго управляващият държавен ръководител в Африка, отбелязва Ройтерс. Той пое властта в Либия с държавен преврат през 1969 г.

На 2 март 1977 г. Кадафи провъзгласи "народно управление" в опит да бъде изградено идеалното общество в съответствие с изложената в "Зелената книга" негова теория, която представлява смесица от социализъм, ислям и панарабизъм. Цялата власт преминава в ръцете на народа, а политическите партии са забранени.

Критиците определят установената от Кадафи система като диктатура. Поддръжниците й обаче твърдят, че тя предоставя сигурност и позволява на хората да участват пряко в управлението, за разлика от западната демокрация, която либийският ръководител осъжда като диктатура на изборните проценти.

Според политическите анализатори Кадафи има сигурен контрол върху властта, който се дължи на датираща от векове мрежа от семейни и племенни отношения на вярност.