Изслушване на Сноудън пред ЕП би навредило на отношенията на САЩ с ЕС
Изслушване на Сноудън пред ЕП би навредило на отношенията на САЩ с ЕС / Gulliver/Getty Images

Представител на американския Конгрес предупреди Европейския парламент, че евентуалното изслушване на бившия служител на Агенцията на национална сигурност Едуард Сноудън по аферата с американското следене ще има негативни последици върху връзките на САЩ с ЕС, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.

"Подобно нещо ще има много негативен ефект за връзките между САЩ и ЕС. Убеден съм, че това ще породи реакция в САЩ, която няма да е от полза за конструктивния диалог помежду ни в момент, в който продължаваме да работим за изглаждане на различията помежду ни", каза републиканският конгресмен Майк Роджърс пред журналисти след посещение в ЕП.

"Относно Сноудън не мога да кажа какво мисля за него, защото определенията, които ще използвам няма да стават за публикуване", допълни Роджърс. Той добави, че Сноудън не трябва да бъде защитаван, тъй като е издирван за престъпление в САЩ и е изложил на опасност живота на американски военни и на американски граждани.
Роджърс припомни, че АНС е помогнала за осуетяване на 54 терористични атентата в САЩ и Европа.

Депутатите в ЕП са разделени по въпроса дали да бъде изслушан Сноудън, който живее в Русия. Парламентаристи от редиците на десноцентристите, както и британски консерватори са против такова изслушване. Но Сноудън буди възхищение у някои евродепутати, които дори го номинираха за наградата на ЕП за свобода на мисълта "Сахаров".

Социалистите в ЕП заявиха миналата седмица, че Сноудън може да бъде поканен да отговори на въпроси на европейски депутатите чрез предварително записано видеопослание, тъй като видеоконферентна връзка на живо е невъзможна, за да не се разкрие местонахождението му в Русия. Първоначално се говореше, че такъв запис може да бъде излъчен утре, но говорителят на ЕП Федерико де Джироламо отрече тези твърдения и каза, че това би могло да се случи през януари.