Израел отхвърли искането за замяна на палестинци срещу Гилад Шалит
Израел отхвърли искането за замяна на палестинци срещу Гилад Шалит / netinfo

Израел отхвърли днес искането на палестинския президент Махмуд Абас да бъдат освободени двама палестински лидери - Маруан Баргути и Ахмед Саадат, в замяна на заловен от палестинци израелски военнослужещ, предаде Франс прес.

"Абу Мазен (т. е. Махмуд Абас) би допуснал грешка, ако поставя условия за освобождаването на Гилад Шалит", заяви пред израелското държавно радио вицепремиерът Шимон Перес.

Гилад Шалит бе отвлечен на 25 юни на израелска територия близо до границата с ивицата Газа от представители на три палестински групировки, една от които е въоръженото крило на управляващото в Палестина движение Хамас.

Високопоставен представител на израелското правителство заяви, че "Абас може да забрави за освобождаването на Баргути и Саадат".

Вчера Абас каза пред египетска телевизия, че когато започнат преговори за освобождаване на палестински затворници в замяна на Гилад Шалит, сред тях ще са и имената на Маруан Баргути и Ахмед Саадат.

В петък израелският премиер Ехуд Олмерт заяви, че е готов да договори с Абас замяна на задържани в Израел палестинци в замяна на Гилад Шалит без да посочва конкретни имена.