Изчезна индонезийски самолет с 54 души на борда, вероятно се е разбил
Изчезна индонезийски самолет с 54 души на борда, вероятно се е разбил / снимка: Thinkstock/Getty Images

Индонезийски пътнически самолет с 54 души на борда, изпълняващ рейс по вътрешен полет, изчезна от радарите на въздушния контрол над затънтен район на Източната провинция Папуа, съобщи Националната агенция за издирване и спасяване, цитирана от Ройтерс. Самолетът летял от летище "Сентани" в Джаяпура - столицата на провинция Папуа, към южния град Оксибил.

"Изгубихме контакт със самолета", каза шефът на агенцията Бамбанг Соелистьо за Ройтерс по телефона. На сайта й пък бе съобщено, че самолетът принадлежи на авиокомпания "Тригана еър сървис". На борда имало 44 пътници, 5 деца и бебета, и 5 души екипаж.

Изчезналият индонезийски самолет е катастрофирал, твърдят очевидци

Местни жители от източната индонезийска провинция Папуа са съобщили за катастрофирал самолет, заяви представител на авиокомпания "Тригана" (Trigana), чийто самолет с 54 души на борда изчезна днес, предаде Ройтерс.

"Самолетът е бил открит от местни селяни. Според тях самолетът се е разбил в планината. Все още проверяваме достоверността на съобщението", каза председателят на дирекцията за въздушен транспорт към индонезийското министерство на транспорта г-н Супрасетьо.

Междувременно стана ясно, че операцията за издирването на изчезналия самолет временно е спряна, съобщиха спасители от град Джаяпура, откъдето бе излетяла машината, предаде ТАСС.

"За момента спираме издирването по суша, тъй като вече е тъмно. Ще продължим в понеделник" сутринта, цитират един от спасителите местни медии. Трасето на полета е минавало според него над труднодостъпни планински райони".

Говорител на компанията собственик на изчезналата машина - "Тригана еър сървис", съобщи, че самолетът, изпратен да я открие, се е завърнал на летището поради крайно неблагоприятни метеорологични условия. Индонезийското министерство на транспорта заяви, че в съответната зона над територията на провинция Папуа има силна облачност.

"Засега не знаем какво е станало със самолета и търсим връзка с местните власти", цитира Интерфакс представител на министерството.

Самолетът е ползван 30 години

Според специализирани сайтове, изчезналият самолет е бил използван около 30 години. Индонезийската компания "Тригана еър сървис" е основана през 1991 г., седалището й е в Джакарта. Нейните 15 пътнически самолета и няколко товарни изпълняват само вътрешни полети, добавя АФП.

Източник: БТА