Изборите в Никарагуа белязани от насилие и смърт
Изборите в Никарагуа белязани от насилие и смърт / БГНЕС

Сблъсъци между привърженици на правителството и опозицията избухнаха по време на общинските избори в Никарагуа. Според опозицията един човек е убит, а няколко други са ранени, съобщава АФП. Според полицията ранените са трима и няма загинали. Мелето е настъпило, когато сандинисти са атакували с тояги и камъни около 3 000 привърженици на опозицията.

Според първоначалните резултати Сандинисткият фронт за национално освобождение (СФНО), партията на президента Даниел Ортега, печели в 100 от общо 146 общини, включително в столицата Манагуа. Консервативната опозиция от Конституционната либерална група (КЛП) обаче твърди, че е спечелила в 58 общини, включително Манагуа.

В надпреварата за избор на кмет на столицата за момента води Алексис Аргуельо от СФНО, следван на повече от 13% от Едуардо Монтеалегре он КЛП. Въпреки регионалния характер на вота, той е своеобразен тест за влиянието на президента Ортега, който се върна на власт през 2006 г., след като беше президент от 1979 до 1990 година, уточнява БГНЕС.