/ iStock/Getty Images
Започнаха изборите за Европейски парламент в Ирландия. Вотът беше засенчен от неуспеха на съседна Великобритания да напусне блока почти три години след референдума за Брезит.
След месеци на политическа парализа в Лондон и на фона на опасенията за икономически трусове, повечето от основните партии в Ирландия проведоха активна кампания, за да затвърдят мястото на страната в бъдещето на европейския проект.

Пет числа, които отразяват европейските избори

Кандидатите за Европейски парламент също обещаха да намалят икономическия шок, който се очаква да засегне и Ирландия, ако и когато най-близкият й търговски партньор напусне Европейския съюз. Ирландия ще получи още две нови места в бъдещия Европарламент, създадени в рамките на очакването 73-те британски депутати да се оттеглят от поста си, когато страната напусне ЕС. Новите ирландски евродепутати обаче няма да могат да заемат постовете си докато Великобритания не приключи развода си с ЕС. Резултатите от гласуването на европейските избори се очакват в понеделник.

Великобритания и Нидерландия гласуват за Европейски парламент

В Чехия започна двудневния процес на гласуване, ден след като вот беше проведен във Великобритания, а също и в Холандия, където лейбъристите спечелиха изненадваща победа с най-много места в изборите, сочат екзит пол проучвания. Останалите държави от 28-членния ЕС ще гласуват в събота или неделя.

Премиерът на Холандия отиде да гласува на евроизборите с колело (СНИМКИ/ВИДЕО)

Ирландия също гласува днес и на референдум за реформиране на законите за развод в пореден опит за за модернизиране на някога непоколебимата католическа нация. Понастоящем двойките трябва да живеят отделно в продължение на четири от пет години, преди да могат да се разведат - следваща стъпка на референдума от 1995 г., който узакони разпадането на брака.

Ако разпоредбата бъде отменена, ирландското правителство е сигнализирало, че ще внесе законодателство, което ще съкрати изискването за две от предходните три години. Поредното гласуване идва след референдум миналия май, в който 66% от ирландските граждани подкрепиха отмяната за забрана на абортите. През октомври гласоподавателите в католическата държава също отмениха рядко налаганата забрана за богохулството. Резултатът от референдума се очаква да бъде обявен в събота.
БГНЕС