/ iStock/Getty Images
Великобритания и Нидерландия гласуват за Европейски парламент
101634
Великобритания и Нидерландия гласуват за Европейски парламент
  • Великобритания и Нидерландия гласуват за Европейски парламент
Великобритания и Нидерландия гласуват днес за Европейски парламент в първия от четирите дни на единствените по рода си мултинационални избори.
 
Особено интригуващ е вотът в Обединеното кралство, където избирателите ще дадат оценка на начина, по който британските политици се справят с Брекзит. Именно неспособността им да се споразумеят за условията на "развода" с Европейския съюз доведе до участие на страната в евроизборите.
 
Нидерландия избира 26-ма евродепутати, а броят им се очаква да се увеличи с трима след излизането на Великобритания. Обединеното кралство пък попълва квотата си от 73-ма представители, които е възможно изобщо да не заемат местата си.
 
Близо 830 млн. паунда задели Британската изборна комисия за европейските избори още през май м.г., като уточни, че средствата са "предпазна мярка" в случай на малко вероятната възможност да трябва да се проведат. Година по-късно малко вероятната възможност е факт. На 11 април Европейският съвет даде на Обединеното кралство гъвкава отсрочка за Брекзит до 31 октомври т.г. Безплодните опити на Великобритания да напусне Европейския съюз и да не участва в изборите за европарламент продължиха до последния възможен момент, но на 7 май правителството прие факта, че вот ще има.
 
Не само на Острова, но и в целия Европейски съюз той преминава под знака на раздялата.
 
Хората и от двете страни на Ламанша се опасяват, че Брекзит може да има "ефект на доминото", т.е. ако Великобритания напусне, да я последват и други. Това показва последното проучване на Галъп интернешънъл. Нито европейците, нито британците са напълно убедени, че Брекзит ще се състои. 39% от интервюираните в Европа смятат, че Обединеното кралство ще остане, 27% във Великобритания очакват отмяна на резултата на референдума от 2016 г., а 29% не са сигурни.
 
Но докато въпросът дали Брекзит действително ще се състои намери отговора си, Великобритания участва в изборите за ЕП. Теоретично, първата възможност да "се измъкне" е 2 юли, когато новоизбраните евродепутати ще положат клетва. Ако политиците на Острова гласуват споразумение за Брекзит дотогава, то британски представители изобщо няма да заемат местата си в Брюксел и Страсбург.
 
Великобритания има 73-ма депутати. Когато напусне Съюза, местата в Европейския парламент ще се намалят от 751 на 705. 27 ще се преразпределят към страни-членки, чието представителство вече не съответства на настъпили демографски промени. Останалите места ще бъдат резерв за нови членки, които ще се присъединят в бъдеще.
 
Според последните социологически проучвания, най-много британци ще гласуват за "Партия на Брекзита" на Найджъл Фараж. Резултатите за останалите са разнопосочни, но тенденцията е ясна - двете водещи партии - Консервативната и Лейбъристката, губят почва за сметка на Либералните демократи и Зелените.
 
На евроизборите през 2014 г. избирателната активност във Великобритания е била 36% на фона на 43% в ЕС като цяло. За сравнение на националните общи избори следващата година активността на британците е доста по-висока - 66%.