/ iStock/Getty Images
Италия разреши в събота хуманитарен кораб, превозващ около 800 мигранти, спасени в морето, включително стотици непълнолетни и пет бременни жени, да акостира в Трапани, Сицилия, съобщи германската неправителствена организация Sea Eye за АФП.

Това разрешение идва само часове след като хуманитарна организация достави на плавателния съд храна и одеяла.

Sea Eye 4 вече спаси в сряда близо 400 души, бедстващи в морето на лодка, застрашена от потъване.

На борда на Sea Eye 4 има над 200 непълнолетни, включително "няколко деца под 10-годишна възраст", и 5 бременни жени, се казва в изявление на неправителствената организация, уточнявайки, че 200 души са били лекувани досега.

„Нашият екип работи на предела на възможностите си“, каза президентът на Sea Eye Гордън Ислър, преди да бъде обявено разрешението за акостиране.
"Оушън викинг", кораб, управляван този път от SOS Méditerranée, също търси пристанище, в което да акостира с 314-те души, които е спасил, в резултат на което броят на мигрантите, които трябва да слязат в Италия, надвиши 1100.

Италия е една от основните входни точки в Европа за мигранти от Северна Африка, главно от Тунис и Либия, където броят на напускащите рязко е нараснал в сравнение с предишни години.

Според данни на Министерството на вътрешните работи, близо 55 000 мигранти са пристигнали в Италия от началото на годината в сравнение с малко под 30 000 през 2020 г.

В съответствие с политиката за „затваряне на пристанищата“ на бившия италиански вътрешен министър Матео Салвини, други европейски държави трябва да се съгласят да приемат определен брой спасени мигранти, преди да бъде разрешено на корабите да акостират.

За Гордън Ислър "преговорите за разпределението на спасените хора" трябва да се проведат след като мигрантите слязат на сушата.
БГНЕС