Италианският печат прогнозира предсрочни избори на 13 април
Италианският печат прогнозира предсрочни избори на 13 април / netinfo

Италианските медии очакват предсрочни избори на 13 април, след като председателят на Сената Франко Марини върна мандата за съставяне на временно правителство, което да промени избирателния закон.

„Гласуваме: Марини се отказва - на 13 април пред урните“, пише на първа страница „Джорнале“, вестникът на десницата, собственост на фамилия Берлускони. „Марини се отказва, избори през април. 13-и е вероятната дата“, отбелязва „Месаджеро“. Според вестника тази дата може да бъде избрана и за частичните общински избори, преди всичко в Рим.

„Най-вероятната дата е неделя, 13 април“, смята „Стампа“, всекидневникът на групата ФИАТ. Според изданието държавният глава Джорджо Наполинато вече е споменал датата пред министъра на вътрешните работи Джулиано Амато.

Марини води в продължение на четири дни консултации с главните политици, за да постигне споразумение за сформиране на временно правителство с единствената задача промяна на избирателния закон. Пред неотстъпчивостта на лидера на десницата Берлускони той бе принуден снощи да се откаже. Италианският печат посочва, че Наполитано може да разпусне парламента в сряда, след като се запознае със становището на председателите на двете камари. Изборите трябва да се проведат в срок от 45 до 70 дни след разпускането на парламента.