/ IStock
"Испания ще предложи между 5 и 10 на сто от ваксините си на Южна Америка и карибските страни през тази година", обяви премиерът Педро Санчес, цитиран от Ройтерс.

Испания ще ваксинира с по една доза от ваксините на Moderna и Pfizer (ВИДЕО)

"Испания ще изпълни този ангажимент веднага щом достигне прага от 50 % ваксинирани сред испанското население", каза Санчес на иберо-американската среща на върха в Андора. Той добави, че очаква южноамериканските страни да получат 7,5 милиона дози до края на годината.

Иберийската страна си е поставила за задача половината от 47-милионното й население до края на юли да е напълно имунизирано. Дотук получилите пълен курс са около 7,6 %, а близо 21 на сто са с поставена поне една доза.

Испания продължи изискването за карантиниране на пътници, пристигащи от 12 страни

Съгласно координирана от ЕС схема за закупуване на ваксини Испания ще получи през тази година над 93 млн. ваксинни дози, повечето от тях за двудозова имунизация, което ще я остави с милиони дози в излишък.

Миналата седмица водещи представители на ООН и от сферата на финансите и ваксините призоваха богатите страни да дарят излишните си ваксинни дози на програмата за споделяне на ваксини КОВАКС, която снабдява страните с ниски доходи на населението, програмата си е поставила за цел да закупи най-малко 1,8 милиарда дози през 2021 г. 
БТА