Изследване сочи, че е спасен живота на 4000 души от първата строга карантина в Испания
Изследване сочи, че е спасен живота на 4000 души от първата строга карантина в Испания / IStock
Испания продължи до началото на май изискването за карантиниране на всички пристигащи в страната от 12 държави - Бразилия, Перу, Колумбия и девет африкански - поради опасения, свързани с различните варианти на коронавируса, предаде Франс прес.

Испанските власти казаха, че са взели това решение, безпокоейки се от бразилския и южноафриканския вариант на вируса и разпространението им в съседни страни поради по-голямата им заразност, от риска от повторни инфекции, а също от възможен спад в ефективността на ваксините.

Пътниците, идващи от Бразилия, Южна Африка, Ботсвана, Коморските острови, Гана, Кения, Мозамбик, Танзания, Замбия, Зимбабве, Перу и Колумбия "със или без прекачвания са длъжни да спазват десетдневна карантина след пристигането си или през цялото време на престоя си в Испания, ако е по-кратък от този период", информира днес държавното официално издание.

Португалия продължава с разхлабването на мерките срещу COVID-19

Изолацията може да бъде намалена на 7 дни, ако бъде представен отрицателен PCR тест.

По време на карантината хората "са длъжни да останат в жилището или мястото на престоя си". Разрешено е да излизат, само за да купят храна, лекарства и стоки от първа необходимост, да отидат на лекар "или при форсмажорни обстоятелства".

Мярката ще остане в сила най-малко до 3 май.

Испания е сред най-силно пострадалите от пандемията страни в Европа с над 3,4 милиона заразени досега и около 77 000 починали. Наред с други държави тя вече от седмици не приема пътници, пристигащи от Южна Африка и Бразилия, с изключение на испанци и чужденци, постоянно пребиваващи в Испания или Андора
БТА