/ iStock/Getty Images
Ирландия реши да удължи до 5 май карантината, обявена заради пандемията от коронавируса. По официални данни починалите вследствие на Ковид-19 са 263-ма, а заразените - 6000, обяви днес премиерът Лио Варадкар, цитиран от Франс прес.

"Това, което правим е трудно, но ние трябва да продължим карантината. Експертите препоръчаха днес да се удължат тези мерки за още три седмици, до 5 май, и правителството прие тази препоръка", каза Варадкар.

На 12 март Ирландия разпореди затваряне на училищата. На 27 март населението беше поставено в изолация, която трябваше да изтече тази неделя. Съгласно мерките единствените, на които се разрешава излизане, са тези, които отиват на работа, на покупки за хранителни стоки или на медицински преглед. Право на излизане имат и хората, които искат да спортуват. На тях се разрешава кратко излизане за упражнения близо до дома им. Може да се излиза и по неотложни семейни причини или за извършване на земеделски дейности. Всички събирания на хора на едно място, било то обществени или частни, са забранени.
"За жалост още хора ще починат или ще се разболеят, преди пандемията да приключи", прогнозира Варадкар, който е лекар по образование.

"Това, което днес причинява неудобство на някои хора, ще спаси живота на други хора. Призовавам всички да правят онова, което се иска от тях", каза премиерът по повод удължаването на карантината в страната.

"Знам, че много от нас биха искали да знаят, че нещата ще се върнат към нормалното. Истината е, че никой не знае това със сигурност", допълни той.