Всичко е наред, успокои в Twitter
Иран удари с ракети две американски бази в Ирак, съобщи Пентагонът. По време на атаката са изстреляне повече от 10 балистични ракети. В базите са разположени не само американски, но и коалиционни сили.

До момента няма официална информация за жертви и пострадали от въздушните удари, но иранските медии твърдят, че има поне 80 загинали.

"Всичко е наред", успокои американският президент Доналд Тръмп в Twitter и добави, че ще направи изявление на сутринта.

Тръмп добави, че „наблюдава внимателно ситуацията и се консултира със своя екип за национална сигурност“, според Белия дом. Той заяви, че се прави оценка на щетите.

Според Пентагона е ясно е, че тези ракети са изстреляни от Иран и са насочени най-малко към две иракски военни бази, в които се намират американски военни в Ал Асад и Ербил.

Украински пътнически самолет се разби в Иран (СНИМКИ/ВИДЕО)

Атаката била извършена на три вълни след полунощ.

За първи път Иран поема отговорност за нападение, като държавната телевизия съобщи, че именно Техеран е изстрелял ракетите по базата.

Американските инсталации в Ирак през последните месеци бяха атакувани с ракети около 15 пъти, но никога досега Иран не е поемал отговорност за тези нападения.

Иран проучва 13 "сценария на отмъщение" на САЩ


Атаката дойде, след като протехеранските фракции в Ирак се обещаха да обединят сили, за да „отговорят“ на смъртоносния американски удар миналата седмица край летището в Багдад.

Тръмп няма да бомбардира културните богатства на Иран

При атаката беше убит иранският генерал Касем Сюлеймани, определян за "кръстник" на мрежата на Техеран в региона, както и върховният командир Абу Махди ал Мухандис, заместник-ръководителят на иракската военна мрежа Хашид ал Шааби.
БГНЕС