/ БГНЕС
Тръмп предизвика яростта на критици, иранското правителство и културната агенция на ООН ЮНЕСКО
Президентът на САЩ Доналд Тръмп оттегли заплахата си, че може да нареди бомбардировки на културните богатства на Иран по време на война, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Изправен пред остри критики, че подобни атаки биха били военни престъпления, Тръмп каза, че е "ОК" със спазване на международното право. Той обаче повтори по-ранното си настояване, че намира ограничението за несправедливо.

САЩ разположиха 6 бомбардировача B-52 в Индийския океан

"Помислете за това: те убиват нашите хора, те взривяват нашите хора, а тогава трябва да бъдем много нежни с техните културни институции. Но аз съм ок с това", каза Тръмп пред репортери.
"Знаете ли какво, ако това е законът, обичам да се подчинявам на закона."

Той добави предупреждение, че ако Иран „направи нещо, което не би трябвало да прави, ще понесе последствията, при това много силно“.

Преди това Тръмп предизвика яростта на критици, иранското правителство и културната агенция на ООН ЮНЕСКО, когато заяви, че няма нужда да спазва международното право за защита на такива обекти по време на война.

Директорката на ЮНЕСКО Одре Азуле припомни на Съединените щати, че както Иран, така и САЩ са подписали приетата през 1972 г. Конвенция за опазване на световното културно и природно наследство.

Рухани към Тръмп: Никога не заплашвайте иранската нация

Азуле припомни още, че двете държави са част и от приетата през 1954 г. Конвенция за защита на културните ценности в случай на въоръжен конфликт.

И двата международни закона забраняват бомбардирането на културни обекти, като САЩ са страна по тях, независимо че през 2018 г. Доналд Тръмп изтегли щатите от ЮНЕСКО, като посочи антиизраелски настроения в организацията за причина.

Държавният секретар на Тръмп Майк Помпео и министърът на отбраната Марк Еспер се постараха да омаловажат заплахата. Иран може да се похвали с древна култура доста обекти в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.
БГНЕС