/ iStock/Getty Images
САЩ транспортираха 6 бомбардировача В-52 от авиобаза "Барксдейл" в Луизиана на остров Диего-Гарсия в Индийския океан, съобщава Fox News, цитиран от РИА "Новости". По данни на тв канала базата се намира на 3700 км от южната граница на Иран. Съобщава се още, че всеки бомбардировач е снабден с осем двигателя и е предназначен за пренос на големи запаси от оръжия, крилати ракети, бомби с лазерно насочване и атомни гравитационни бомби.

В петък през нощта САЩ проведоха операция в района на багдадското летище, в резултат на която загина иранският генерал Касем Сюлеймани и зам.-командирът на шиитското опълчение Абу Махди ал Мухандис. Във Вашингтон смятат убитите за отговорни за нападението посолството им.

Ирак назова случващото се нарушение на суверенитета на страната, а парламентът гласува за изтегляне на американския контингент, след което президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди за санкции, ако Багдад настоява американската войска да напусне.

Отложиха погребението на Сюлеймани заради 40 загинали на процесията (СНИМКИ)

От своя страна пък Иран нарече убийството на Сюлеймани престъпление. Иранците се заканиха да отговорят и да нанесат удар по американски военни обекти. Междувременно втори ден тече поклонението и траурната процесия с ковчега на убитите при атаката, а заради 40 загинали от тълпата тя бе прекратена временно.