/ БГНЕС
Аудиозапис от разследването на катастрофата с украинския пътнически самолет изтече в местните медии. Поради тази причина, Иран прекратява обмяната на доказателствени материали с Украйна, свързани с инцидента. Това съобщи директорът, отговарящ за разследването в иранската организация за гражданска авиация, цитиран от Ройтерс.

Украйна държи важен запис за сваления самолет в Иран

Въпросният аудиофайл бил част от предадените на украинските експерти материали в рамките на разследването, извършвано от съвместен екип. "Техническият разследващ екип странно защо публикува секретния звуков файл за разговорите между пилот на друг самолет, летящ над Техеран по същото време като украинския самолет", каза Хасан Резайфар, цитиран от полуофициалната агенция Мехр. Тези действия на украинците ни принудиха да прекратим обмяната на следствени материали с тях, добави той.

Черните кутии на украинския самолет остават в Иран

Украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от ТАСС, съобщи в телевизионно изявление снощи, че Киев разполага с важен запис на разговор между иранските диспечери и пилот на кацащ по същото време ирански самолет в Техеран. От записа става ясно, че в Иран от самото начало са знаели, че ракети са улучили украинския пътнически самолет.